BHV doe je niet voor jezelf

BHV
9-11-2017

Een kijkje achter de schermen, we nemen u vandaag mee naar de BHV-cursusavonden bij Van den Dool. De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met bedrijfshulpverlening. Let wel, dit deden we met het hele team van Van den Dool!

Tijdens deze avonden werden we weer eens goed met onze neus op de feiten gedrukt. Een BHV’er heeft een hele belangrijke rol bij een noodgeval. Hierdoor kan het kleinste ongeluk veranderen in een ongeval waarbij mensen om het leven komen. De eerste handelingen zijn het belangrijkst.

We hadden een instructeur die heel veel over de praktijk kon vertellen. Dit zorgde ervoor dat de avonden snel verliepen en wij ons beter konden verplaatsen in de situaties.

“Als BHV’er zorg je ervoor dat je de situatie zo goed mogelijk onder controle hebt voor de hulpdiensten. Hierbij is vooral de informatieoverdracht van groot belang“

We kregen een casus over een incident binnen een verzorgingstehuis. Een kleine brand was uitgelopen op een brand waarbij drie mensen om het leven waren gekomen. Door verkeerd handelen van de BHV’ers.

Een belangrijk onderdeel van een incident met brand is de brandmeldcentrale. Een brandmeldcentrale beschikt over heel veel informatie, als deze informatie verkeerd wordt afgelezen heeft dit gevolgen. Maar ook het programmeren van de brandmeldcentrale is van essentieel belang. De locaties van de melders moeten op een logische manier worden benoemd, anders wordt het verkeerd begrepen tijdens een brand. Gelukkig werd dat betreft niks nieuws verteld aan het team van Van den Dool!

Ons advies? Kijk eens naar uw eigen brandmeldcentrale. Wees voorbereid op verschillende situaties.


BHV