LED in uw pand

4-07-2016

Door Camiel van Deelen

LED in uw pand, energie bezuiniging of het begin van veel ellende?

LED's hebben de laatste jaren een mooie carrière gemaakt. Dankzij de vooruitgang qua rendement en kleurweergave-index is er nauwelijks een onderdeel van de verlichtingstechniek waarin ze niet aanwezig zijn: als retrofit-versies zijn ze een welkom alternatief voor de niet geliefde spaarlampen.

Mooi zou je denken! Dan gaan we alles voor LED vervangen, lekker zuinig!!!

Helaas zijn er ook valkuilen, niet elke (gloei) lamp kan gewoon door een LED-retrofitlamp worden vervangen. Dit kan enorme storingen van de huidige installatie veroorzaken, verrassend genoeg zelfs bij hele eenvoudige schakelingen. De reden is de korte, maar ook extreem hoge inschakelstroom. Deze kunnen duizend keer het nominale vermogen zijn en zelfs nog meer. Contacten kunnen daardoor verbranden of samensmelten.

Dan zal je waarschijnlijk afvragen, “maar daar zijn toch wel regels voor?”

Voor LED's gelden uiteraard de algemene voorschriften zoals deze geldt voor alle lampen, van de uitvoering van de fitting tot aan de meetopbouw voor de lichtsterkte. Voor wat daartussen gebeurt, zijn er echter nog geen regels!!! In tegenstelling tot een klassieke lamp met een onopvallende gloeispiraal, bevatten LED lampen veel elektronica voor de aansturing. Hoe deze is opgebouwd, kan elke producent wereldwijd zelf beslissen. En daar zit nu juist het gevaar.

Ook bij het optellen van het vermogen van de LED lamp / LED armaturen is voorzichtigheid geboden. Meerdere LED's met een laag nominaal vermogen kunnen opgeteld hogere inschakelstromen hebben.

Een voorbeeld uit de praktijk: In de trappenhuizen van een groot wooncomplex vervangt de gebouwenbeheerder gloeilampen door LED-retrofitlampen. De besparingsmogelijkheden zijn veelbelovend: naast het gunstige energieverbruik moet ook de lange levensduur de onderhoudskosten verlagen.

Dat is geweldig!! Maar plotseling vallen de tijdschakelaars uit!?! Uit onderzoek aan de (tijd) schakelaars) blijkt dat de contacten zijn verbrand of samengesmolten: de apparaten werden blijkbaar overbelast, hoewel het nominale vermogen van de installatie aanzienlijk werd verminderd.

Het gevolg hiervan is, dat de installatie opgesplitst moet worden of weer terug moet naar de “oude” verlichting. Kortom een hoop extra kosten waar eigenlijk een bezuiniging de bedoeling was.

Om dit te voorkomen schakel een specialist in! Die alles voor u kunt door rekenen en (grote) problemen en of meer kosten kan voorkomen.

Wilt u meer weten over het vervangen van de huidige verlichting in LED en wilt u bovenstaande problemen voorkomen in uw pand. Schroom niet en bel ons op, wij hebben een demoruimte en presentatie ruimte waar we u alles kunnen vertellen en laten zien over het bovenstaande onderwerp en hoe wij dit kunnen voorkomen.