Smart home producten vs Domoticainstallaties

Smart home domoticainstallaties
31-07-2017

Het begrip smart home wordt steeds bekender terwijl domotica nog een vrij onbekend begrip blijft. Dat is jammer, want beiden komen op hetzelfde neer: Het automatiseren van uw woning.

Er zit wel één degelijk verschil tussen, de systemen zitten op een ander niveau qua technieken en mogelijkheden.

Verschillende communicatieprotocollen

Smart home producten kunnen eenvoudig op een zaterdagmiddag worden geïnstalleerd terwijl domotica toch nog wat programmeerwerk vereist. De domotica die Van den Dool installeert, wordt gedaan op basis van KNX. Dit is één van de bekendste communicatieprotocollen voor domotica.

Een communicatieprotocol is de taal die de verschillende componenten met elkaar spreken om elkaar aan te sturen. Het is belangrijk dat u binnen uw woning zoveel mogelijk gebruik maakt van één communicatieprotocol, anders krijgt u stoorzenders.

KNXKNX gaat voornamelijk over bedrading, hierdoor heeft u een zuivere installatie. Er werken wereldwijd zo’n 370 fabrikanten met KNX, hierdoor zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor uw installatie.

Van Ikea Tradfri smart lighting tot KlikaanKlikuit

Misschien heeft u het al meegekregen, Ikea is ook gestart met het verkopen van smart home producten. De eerste producten richten zich op verlichting. Door het vervangen van uw oude lichtbron door een Ikea Tradfri lichtbron, krijgt u controle over uw verlichting. Een eenvoudige manier om uw huis net iets slimmer te maken.

KlikaanKlikuit is misschien wel het bekendste voorbeeld van smart home producten. Zij bieden online eenvoudige oplossingen aan, voor beveiliging, deurbellen en verlichting. Doordat het allemaal losse oplossingen zijn, zullen zij niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot scènes. Dit is wel mogelijk bij domotica.

Moet u zich voorstellen dat u met één druk op de knop, uw gordijnen dichtdoet, de verlichting dimt en de tv aanzet. Dit soort technieken zijn niet mogelijk met smart home producten.

Bestaande bouw of nieuwbouw?

De keuze van uw domoticainstallatie hangt af van uw woonsituatie. Wanneer u uw bestaande woning wilt moderniseren wilt u liever niet alles via bedrading doen. Op dat moment kunt u kiezen tussen draadloze systemen, de bekendste is eNet.

U kunt ook kiezen voor een smart home product. Het nadeel van deze producten is dat ze allemaal op basis van hun eigen app werken. Dit zou kunnen betekenen dat u op een gegeven moment 10 verschillende apps heeft voor uw woning. Hager heeft hiervoor de Coviva ontworpen, een kastje dat geplaatst kan worden in de meterkast. Deze koppelt alle apps met elkaar, zodat u nog maar één app hoeft te openen.

Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van domotica? Wij hebben binnen ons pand een domoticaruimte ontworpen ter grote van een appartement. U kunt zich via onze website inschrijven voor een rondleiding, zodat u zelf kunt ervaren wat domotica inhoudt. Één van onze specialisten zal u voorzien van genoeg informatie.